Scrolls uitgelicht

In scrolls uitgelicht zullen wij zo nu en dan een bijzondere scrolls aan jullie voorstellen. Soms zijn er van die scrolls die zo bijzonder zijn dat ze het verdienen om in de spotlights te staan en hoe leuk is het dan om net even dat extra stukje kennis mee te geven waar je normaal geen weet van zou hebben. Naast deze  bijzondere Kakejiku van Takuboku Ishikawa vind je in onze shop nog meer mooie scrolls van verschillende kunstenaars, neem gerust een kijkje. 

Scroll Takuboku Ishikawa

Takuboku Ishikawa was een Japanse dichter uit het begin van de 20e eeuw welke werd geboren op 20 februari 1886 in de Joko-tempel, Hinoto-mura. Zijn vader was de priester die in deze tempel woonde, die het gezin een jaar later naar Shibutami-mura verhuisde. Takuboku had tot zijn twaalfde een standaardopleiding van de basis-, hogere basis- en vervolgens middelbare school. De jongen had al vroeg talent voor schrijven en op dertienjarige leeftijd publiceerde hij een literair boekje genaamd Choji-kai dat werd gedrukt met behulp van een handmethode die bekend staat als hectograaf.

Naast het schrijven van poëzie hield hij ook gedetailleerde dagboeken bij en hij schreef deze in een soort van Latijns / Japans samengevoegde vorm om zijn privacy te behouden, in het bijzonder van zijn vrouw Horiai Setsuko, met wie hij in 1905 trouwde. Tanka poëzie zijn aan hem toegeschreven. De eerste werd in 1910 gepubliceerd onder de titel A Handful of Sand en de tweede, Sad Toys genaamd, kwam twee jaar later uit, maar deze werd pas na zijn droevige dood gepubliceerd. Veel van zijn gedichten zijn slechts drie of vier regels lang, en één hiervan staat op deze prachtige scroll.

Tegen 1911 ging zijn gezondheid achteruit, het leek erop dat de omgeving waarin hij leefde niet bij hem paste, en hij verhuisde naar Koishikawa in de hoop dat zijn gezondheid zou verbeteren. In de eerste maanden van 1912 verloor hij zijn moeder en het kan zijn dat deze tragedie een nadelig effect heeft gehad op zijn gezondheid. Hij liep tuberculose op en overleefde deze ziekte, die in het begin van de 20e eeuw zoveel levens eiste, niet.

Takuboku Ishikawa stierf op 13 april 1912 op de tragisch jonge leeftijd van 27 jaar. Zijn graf bleef relatief anoniem tot 1926 toen een geschikt monument werd geïnstalleerd dankzij de inspanningen van zijn zwager, een mededichter en het hoofd van de Hakodate-bibliotheek. Beiden erkenden duidelijk zijn waarde als tanka-dichter.

-On the white sand 

Of the beach of a small island

In the Eastern Sea

I, my face streaked with tears, 

Am playing with a crab

-Takuboku Ishikawa-