Bonsai-art blog


Bonsai-art goes "De Kempen"

Vrijdag 4 maart was een drukke maar spannende dag. Bruno had gevraagd om samen en demo te doen bij bonsaivereniging De Kempen in Eindhoven. Natuurlijk ga ik mee want dit zijn zulke leerzame momenten, daar zeg je geen nee tegen en aangezien wij samen al een paar keer de Kempen hadden bezocht en een demo hadden gedaan was mijn besluit snel gemaakt. Maar eerst moesten wij naar onze bomen naar Harmelen brengen want er moeten opstellingen gemaakt worden voor de Lodderdagen. Als onze opstellingen dan uiteindelijk staan is het na even een kort hallo zeg rondje tijd om afscheid te nemen van en gaan wij op weg naar Iwan Roos in Schoonhoven (https://kwekerijroos.nl)

 

                          Opstelling Frank                                                                            Opstelling Bruno                                                                        Lodderbonsai

Bij Iwan zijn voor de demoavond een aantal bomen gereserveerd welke wij nog moeten ophalen en dat blijkt nog best een klus. Er was gevraagd om een demo te doen op een grote Iep, echter bleek bij aankomst en uitgraven dat deze al te ver ontwikkeld was(prachtboom overigens) dus gingen wij opzoek naar andere alternatieven. Wij hadden de Squamata als back-upboom meegenomen voor het geval dat maar uiteindelijk waren er toch nog 3 bomen die als optie welke meegingen naar Eindhoven.

Hedera 

Hanendoorn                                                                                                                                                                                        Jeneverbes "Mint Julip"

De keuze werd aan de leden van bonsaivereniging de Kempen (https://bonsaidekempen.nl) voorgelegd en bleek al snel dat het niet de squamata ging worden. De keuze viel op de Hanendoorn aangezien er deze avond nieuwe leden bij zaten en men het leuker vond om eens een loofboom als demo te zien. Uiteindelijk besloten Bruno en ik dat ook ik een demoboom ging doen en dat werd de Jeneverbes. Het was een hele klus want er moest veel loof uit en veel hout bewerkt worden, echter bleek de tijd mee te zitten en kon Bruno de boom aan het einde van de avond uiteindelijk zetten. Beide bomen hebben een mooie toekomst voor zich en de Jeneverbes heeft nog best wat werk nodig, zoals detail bedraden en doodhout bewerken maar voor deze demo zijn beide bomen goed geslaagd. 

Met dank aan Ger voor de foto's

Het was wederom een zeer leerzame en geslaagde dag welke wij afsloten met een geslaagde dubbeldemo. Wij danken bonsaivereniging de Kempen voor hun gastvrijheid en de goede zorgen, tot een volgende keer.


Bonsai-art goes "Danish"

In deze korte blog laat ik jullie graag kennis maken met de Deense Bonsai Vereniging “Bonsai-Danmark”. Deze bijzondere vereniging, welke in 1981 werd opgericht door een groep bonsai-pioniers, is één van de oudste bonsaiverenigingen in Europa en is in het leven geroepen voor alle liefhebbers van bonsai maar ook suiseki.

               https://bonsai-danmark.dk

Bonsai vereniging Midden Nederland en Bonsai Danmark zijn sinds een aantal jaren verbroederd geraakt en wisselen kennis en kunde regelmatig over en weer uit. Zo gaat Bruno Wijman een aantal keer per jaar op bezoek in Denemarken om daar workshops te geven en om zijn keurmeesterschap in te zetten voor hun jaarlijkse bonsaishow. Als kennis uitwisselingsteam komen Torben Brenfeldt en Soren Meyer nu al een aantal jaren naar Nederland om Bruno maar ook om onze vereniging te helpen tijdens onze jaarlijks afdelingsshow.

        Torben Brenfeld

 Bruno Wijman

                                                                                                                                                          Soren Meyer

Graag laat ik nu het woord aan Emil Wolff, voorzitter van de Deense bonsaivereniging.

“Bonsai-Danmark heeft momenteel ongeveer 150 leden en zien de laatste jaren een toenemende interesse in bonsai en suiseki . Dit jaar hadden wij een toename van meer dan 30% meer leden binnen onze vereniging waar wij erg blij mee zijn. We schatten dat er momenteel in Denemarken tussen de 1000-1500 mensen zijn die op alle niveaus bonsai en suiseki beoefenen.

Er is momenteel één nationale bonsaitentoonstelling die traditioneel elk jaar in mei wordt gehouden. Tijdens deze jaarlijkse nationale bijeenkomst van de Deense bonsaivereniging worden de beste bonsai en suiseki in Denemarken getoond.

Ook wordt er elk jaar door plaatselijke clubs een aantal lokale bonsaitentoonstellingen georganiseerd net zoals in Nederland. Naast deze tentoonstellingen organiseren we ook handelsdagen waar de mensen elkaar ontmoeten om hun bonsai dan wel suiseki maar ook tafels en andere gerelateerde artikelen te kopen en/of verkopen. Tevens hebben wij regelmatig bijeenkomsten omdat we geloven dat het leuker is om samen met elkaar bonsai en suiseki te beleven.  

 

Met vriendelijke groet, 
Emil Wolff, voorzitter van de Deense bonsaivereniging

 

Emil Wolf


East vs West

In East vs West komen twee totaal verschillende continenten bij elkaar met een gezamenlijke passie, bonsaikeramiek. Deze geweldige kunstvorm verbind al eeuwenlang mensen van over de hele wereld met elkaar en maakt dat er een universele taal gesproken wordt in beeld en creatie. Maar is er wel een East vs West want als wij heel goed kijken zien we dat elke meester trots is op zijn of haar werk en zal elke dag weer vol overgave streven om prachtige kunstwerken te maken. Door vormgeving en uitstraling heeft een ieder zijn eigen identiteit wat maakt dat elke creatie uniek is. Een Picasso of van Gogh zijn heel herkenbaar net als Rembrand met zijn prachtige nachtwacht maar hoe herken je nou die  meesterwerken van Bigei of Tosui of van onze eigen Europese meesters want pottenbakkers zoals Kai Sperling, Tom Benda, Enda Coyne maar ook Peter Krebs en Rene Lecocq maken topstukken van wereldniveau.

Allemaal hebben ze hun eigen stempel ook wel inkan of hanko genaamd, een seal of approval, so to speak. Middels deze zegels geven zij elk potje een eigen identiteit en een plekje binnen de bonsaicultuur en heel soms zet een meester zijn handtekening er op wat het potje nog bijzonderder maakt. Dat is wat maakt dat East vs West samenkomt in deze bijzondere wereld van bonsaikeramiek.

"Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk... dat is de echte werkelijkheid."

                                                                                                                                                                                                                         -Aristoteles Grieks filosoof-


In The clay masters of Tokoname zie je hoe eeuwenoude bonsaipottenbakkers ambacht vandaag de dag nog steeds bestaat, kunstwerken waar wij decennia lang van mogen genieten.

 

                                          source Bonsai Empire